Mindfulness volgens nieuw onderzoek ook effectief bij actuele depressie

Een mindfulnesstherapie zou patiënten met een actuele
depressie kunnen helpen in het DSC_3672verminderen van hun klachten. (www.nu.nl, 8 januari 2016)
Het Radboudumc onderzocht 205 mensen die allemaal drie of meer depressies hebben doorgemaakt. De effecten van Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) met de gebruikelijke behandeling die mensen kregen werden in het onderzoek vergeleken.

Van de deelnemers had ongeveer een derde op het moment van het onderzoek last van depressieve klachten. Lees verder

Vergoeding zorgverzekeraar 2017

Goed nieuws
In 2017 vergoeden verzekeraars De Amersfoorste, Menzis, VGZ, Univé, Umc, IZA in het aanvullende pakket mindfulness (bij burn-out klachten). 

Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Annie Schilstra voldoet aan deze eisen.
Vaak moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de verzekeraar. Verstandig is om vooraf met de verzekeraar te overleggen. 

Nieuwsshow Mindfulness: de nieuwe religie voor ongelovigen

mooie uiteenzetting van Mindfulness door Hans Kloosterman op radio 1
15 augustus 2015

Mindfulness wint al jaren aan populariteit. Steeds meer mensen hebben aandacht voor het hier en nu en proberen te registreren wat ze voelen. En vervolgens die gevoelens laten voor wat ze zijn. Niet oordelen, alléén maar registreren. Want dat is mindfulness. Werd het eerst nog weggezet als zweverig, geitenwollen sokken onzin. Nu wordt het ingezet door werkgevers, huisartsen en ook op wetenschappelijk terrein wekt mindfulness steeds meer interesse. Hoe dat zit met deze ‘nieuwe religie voor ongelovigen’ vragen we aan Hans Kloosterman, hij is Tibetaans boeddhist, ex-monnik en mindfulnessleraar. Hij schreef al eerder het boek ‘Van snob tot monnik’.

Mindfulness: de nieuwe religie voor ongelovigen
http://www.radio1.nl/item/306536-Mindfulness%3A%20de%20nieuwe%20religie%20voor%20ongelovigen.html

Werknemers vooral ziek door stress

zaterdag 21 dec 2013, 09:05 (Update: 21-12-13, 09:40)

Eenderde van het ziekteverzuim komt door psychische klachten

Eenderde van het ziekteverzuim komt door psychische klachten

Werknemers in Nederland worden vooral ziek van stress. Eenderde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten die samenhangen met het werk. Dat staat in een brief van minister Asscher aan de Tweede Kamer.

De klachten ontstaan door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk en onzekerheid bij mensen over hun baan. Ook agressie en geweld op de werkvloer leiden tot ziekteverzuim.

Plan van aanpak Lees verder

Ook Rotterdamse vuilnismannen mediteren

In deze documentaire wordt een grofvuilverwerker met hartklachten, een chauffeur uit Irak met een oorlogstrauma en een overspannen geraakte leidinggevende, gevolgd bij hun mindfulnesstraining.

Echte mannen

echte mannen huilen niet

Ze hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over hun eigen levensgeluk, en hopen daar met meditatie wat aan te veranderen. De mannen leren om aandacht te schenken aan de heftige emoties die komen en gaan en ze te accepteren.